How to: Göra eld med naturmaterial

Idag kommer det längre efterlängtade inlägget om hur man på ett simpelt sätt kan konstruera en eld med material som går att finna nästan överallt i ett nordisk klimat. I demosyfte har jag använt vanliga träklabbar eftersom jag gjorde elden i vår trädgård. Men de tekniker jag använt går att applicera till alla sorters vedtyper. Hur man väljer och hittar rätt virke i en vanlig skog kommer att tas upp i kommande inlägg direkt från vildmarken.

Näver och att skrapa den – Näver, barken från björk, är ett fantastiskt sätt att starta en eld med. Gnistan är ännu enklare att fånga som man skrapar nävern sida med en kniv för att skapa ett ruffs av näver.

Feathers – Efter att ha kluvit ett trästyckte till fjärdedelar kommer en av kanterna att vara skarpa. Men mjuka och långa drag med kniven kan man bilda feathers som är små och ihoprullade flisor. Det fungerar perfekt för att bygga vidare elden efter näver.

Mindre pinnar – Den veden man inledningsvis använde till att göra feathers lämpar sig perfekt för att sedan klyva ner stickor som är så små att man kan bryta de med händerna. Sikta mot tre storlekar, några som blyerspennor och några som tummar. Efter det kan man fortsätta mata med större och större pinnar.

Att sätta ihop elden steg för steg – Börja med att med ett eldstål antända näverruffset. Fortsätt med feathers och bygg sedan på med stickor och pinnar i stegrande storlek.
Var försiktig med att trycka till elden för mycket eftersom det kväver luftflödet.

Lycka till med eldandet.
/How to go Wild

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s